Обгрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі м’яса

ОБҐРУНТУВАННЯ

технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020р. №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013р. №631 і від 11 жовтня 2016р. №710».

КЗ Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) №56 Рівненської міської ради (надалі Замовник) оприлюднює обґрунтування технічних та якісних характеристик, очікуваної вартості та/або бюджетного призначення предмета закупівлі:

Код за ДК 021:2015 – 15110000-2 – М’ясо

Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: відкриті торги,  UA-2023-03-30-008549-a.

Категорія Замовника: Юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади (згідно п.3 ч.1 ст. 2 ЗУ “Про публічні закупівлі”).

Мета проведення закупівлі: Потреба у закупівлі зумовлена необхідністю забезпечення безперебійного харчування дітей у ЗДО № 56 міста Рівного. Придбання даного продукту дозволить забезпечити повноцінний розвиток дитячого організму завдяки виконанню норм харчування.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі: М’ясо  – 2361 кг

Згідно п. 3, ч. 1, ст. 2 Закону України “Про публічні закупівлі “Товар повинен відповідати стандартам якості, що передбачені діючими ДСТУ, ТУ, ГОСТ. Товар не повинен містити ГМО, вітчизняного виробника. Товар повинен бути безпечним, придатним до споживання, правильно маркованим та відповідати діючій системі управління безпечністю харчових продуктів.

Філе куряче, вагове, повинне відповідати діючим ДСТУ 3143-2013, має бути охолодженим (м’ясо птиці, яке зберігає протягом усього періоду після забивання птиці і подальшого охолодження внутрішню температуру від 0С до +4С включно),  бути добре розвинутим. З терміном придатності не більше 4діб. Без згустків крові, з чистою та сухою поверхнею. Запах: властивий доброякісному м’ясу птиці, без сторонніх запахів. Тара та упаковка повинні бути виготовлені з матеріалів дозволених для використання, дно і стінки якої застеляються пергаментом або полімерними та іншими матеріалами, які дозволені МОЗУ для контакту з харчовими продуктами. На кожній одиниці фасування або на ярлику, який вкладається у упаковку, повинне бути маркування. М’ясо повинно постачатися в ЗДО № 28 окремими партіями, згідно з замовленнями та в узгоджені з ним терміни. Без ГМО, що має бути зазначено на упаковці. Товар повинен відповідати діючим вимогам ветеринарного законодавства та санітарно-епідеміологічним вимогам і нормам, бути доброякісним. Строк придатності не повинен бути меншим 80% від загального строку придатності. Постачання продуктів здійснюється у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Свинина свіжа обвальна без кістки та сала повинна відповідати діючим ДСТУ 4590-2006. Напівфабрикати м’ясні крупношматкові натуральні, без кісток (м’якоть) та сала, охолоджене з температурою в товщині м’якоті від +4 до 0°С, без заморожування та бути одержано від забою здорової тварини. З м’яса повинні бути видалені: груба сполучна тканина (сухожилля, фасції, в’язок та ін.) і жирова тканина, дрібні кістки, хрящі, крупні кровоносні судини, лімфатичні вузли і кров’яні згустки.

Кожна партія  товару повинна мати маркування з найменуванням товару, визначенням дати виготовлення, терміну придатності, походження товару, найменування виробника тощо.

Технічні характеристики предмету закупівлі повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, чинним нормативним документам, затвердженим у встановленому законодавством порядку, відповідати вимогам Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами), наказу МОЗ, МОН «Про затвердження порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» від 01.06.2005 № 242/329; постанови КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 21.03.2021. № 305; Санітарних правил для підприємств громадського харчування (СанПин 42-123-5777-91).

Термін придатності повинен бути не менш ніж 3 доби.

Яловичина свіжа обвальна без кістки повинна відповідати діючим ДСТУ 4589-2006. Напівфабрикати м’ясні крупношматкові натуральні, без кісток (м’якоть), охолоджені з температурою в товщині м’якоті від +4 до 0°С, без заморожування, повинно бути одержано від забою здорової тварини. Краї зарівнянні, без бахромок. Глибина надрізів м’язової тканини не більше ніж 10 мм. Поверхня чиста не завітрена, без ослизнювання. Колір: від рожевого до червоного. Запах: доброякісного м’яса, без стороннього запаху. З м’яса повинні бути видалені: груба сполучна тканина (сухожилля, фасції, в’язок та ін.) і жирова тканина, дрібні кістки, хрящі, крупні кровоносні судини, лімфатичні вузли і кров’яні згустки. Шматки не повинні мати ушкоджень поверхні, кровопідтеч. М’ясо повинно бути вітчизняного виробництва.

Транспортне маркування здійснюється відповідно до діючого стандарту із зазначенням назви продукту та повної адреси і телефону виробника, адреса потужностей виробництва; маси нетто, брутто або кг; кінцевої дати споживання «Вжити до» або дати виробництва та строку придатності; номер партії; позначення цього стандарту. Напівфабрикати пакують під вакуумом, в полімерні плівкові матеріали: плівку целюлозну (целофан), поліетилен целофанову, полімід – поліетиленову, полівініліденхлоридну або пакети із полімерних плівкових матеріалів. Спожиткове пакування повинно бути закрите способом: термозварюванням. Матеріали для закривання повинні відповідати чинним нормативним документам або мати дозвіл центрального органу виконавчої влади у сфері охорони здоров’я для контакту з харчовими продуктами. Термін придатності повинен бути не менш ніж 3 доби. Постачання продуктів здійснюється у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі

Загальна кількість необхідного до закупівлі обсягу м’яса  сформована виходячи із його обсягів, спожитих закладом, за 2019 рік. Очікувана вартість предмета закупівлі передбачена кошторисом та річним планом закупівель на 2023 рік, ґрунтується на всіх фактичних складових ціни та включає в себе вартість ціни на товар, податки і збори, що сплачуються або мають бути сплачені, усіх інших витрат та згідно з вимогами чинного законодавства щодо формування ціни на відповідний товар.

Відповідно до розрахунків вартості   проведених у відповідності до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» шляхом ринкових консультацій з метою аналізу ринкової ціни на товар, з урахуванням видатків замовника, очікувана вартість процедури закупівлі складатиме 350000,0 грн. з ПДВ. Ціна за одиницю товару перебуває в межах діапазону показників, актуальних на момент оприлюднення закупівлі, ринкових цін на відповідний вид масла на території України. Розрахунок очікуваної вартості предмету закупівлі з урахуванням роз’яснень Мінекономіки Щодо розрахунку очікуваної вартості предмета закупівлі № 3301-04/34980-06 від 20.08.2019 р. та Щодо передумов здійснення закупівель № 3304-04/55366-06 від 10.09.2020 р. і Примірної методики визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, здійснювався замовником шляхом моніторингу середньо ринкових цін на відповідний вид  товару при плануванні відповідної закупівлі. Замовником здійснювався пошук, збір та аналіз загальнодоступної цінової інформації, до якої відноситься інформація про ціни товарів, що міститься в мережі Інтернет у відкритому доступі на сайтах постачальників, в електронному каталозі, в електронній системі закупівель “Прозоро Маркет” щодо аналогічних закупівель, середньостатистичні ціни, що надає Головне управління статистики у Рівненській області.