Обгрунтування технічних та якісних характеристик закупівлі сирів

ОБҐРУНТУВАННЯ

технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020р. №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013р. №631 і від 11 жовтня 2016р. №710».

КЗ Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу №28 Рівненської міської ради (надалі Замовник) оприлюднює обґрунтування технічних та якісних характеристик, очікуваної вартості та/або бюджетного призначення предмета закупівлі: Код за ДК 021:2015 – 15540000-5: Сирні продукти

Вид та ідентифікатор процедури закупівлі: відкриті торги, UA-2023-06-01-014096-a.
Категорія Замовника – згідно п.3 ч.1 ст. 2 ЗУ “Про публічні закупівлі” (юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади).

Мета проведення закупівлі: Потреба у закупівлі зумовлена необхідністю забезпечення безперебійного харчування дітей у ЗДО №56 міста Рівного. Придбання даного продукту дозволить забезпечити повноцінний розвиток дитячого організму завдяки виконанню норм харчування.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:  Сирні продукти  (Сир твердий 50% – 100 кг, Сир кисломолочний 9% – 1200 кг)

Згідно п. 3, ч. 1, ст. 2 Закону України “Про публічні закупівлі”. Товар повинен відповідати стандартам якості, що передбачені діючими ДСТУ, ТУ. Товар не повинен містити ГМО, вітчизняного виробника. Товар повинен бути безпечним, придатним до споживання, правильно маркованим та відповідати діючій системі управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).  Кожна партія товару повинна супроводжуватись товарно – транспортною накладною, документом, який підтверджує його якість та безпеку. За якість та безпечність товару постачальник відповідає до кінця його використання. Без наявності супровідних документів щодо якості та безпеки, продукція не приймається. Товар постачається упакований або в тарі, що перешкоджає його пошкодженню.

Сир кисломолочний з коров’ячого молока, повинен мати вміст жиру не менше 9%, відповідати ДСТУ 4554:2006. Фасування – ваговий.

Сир має бути м’яким, мазким або розсипчастим. Дозволено незначну крупинчастість та незначне виділення сироватки. Смак характерний кисломолочний, без сторонніх присмаків і запахів,без плісняви, та виділення сироватки. Колір білий або з кремовим відтінком, рівномірний за всією масою. Споживча тара – картонні коробки, ящики ПЕТ. Ящики картонні та полімерні повинні мати мішки-вкладиши з полімерних плівкових матеріалів згідно з чинними нормативними документами. Мішки-вкладиши закривають методом термозварювання або перев’язують подвійним вузлом з перегином тощо. Допустимо використання інших аналогічних пакувальних матеріалів та транспортної тари вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами. Без ГМО, що має бути вказано на упаковці.

Сир твердий з коров’ячого молока, жирністю не менше 50%. Повинен відповідати ДСТУ 6003:2008 або 4421:2005.

Сир твердий – виготовляють із пастеризованого коров’ячого молока з застосуванням молокозсідальних ферментів, заквасок або заквашувальних препаратів. Зовнішній вигляд: Поверхня чиста, рівна, без механічних ушкоджень, сторонніх нашарувань і товстого поверхневого шару, покрита захисним покривом, який щільно прилягає до поверхні сиру. Смак і запах: Специфічний сирний, без сторонніх присмаків і запахів. Дозволено наявність присмаку пастеризації. Консистенція: Тісто пластичне, ніжне, однорідне, злегка крихке. Колір:  Однорідний за всією масою, від білого до жовтого. Форма головки сиру: Бруски, циліндри, сфери, тощо. Не допускається постачання сиру згірклого, запліснявілого, з тухлим і сальним присмаком, запахами нафтопродуктів, хімікатів, з сторонніми домішками, з загубленою формою (розплавлені, здуті), з порушенням герметичності плівки. Сир не повинен бути мокрим і клейким. Пакування: Полімерна плівка, або покриття парафіном. Без ГМО, що має бути вказано на упаковці.

Технічні характеристики предмету закупівлі повинні відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, чинним нормативним документам, затвердженим у встановленому законодавством порядку, відповідати вимогам Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (зі змінами), постанови КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 21.03.2021. № 305.

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі

Загальна кількість необхідного до закупівлі обсягу товару  сформована виходячи із його обсягів, спожитих закладом,  за 2021-2023 рік. Очікувана вартість предмета закупівлі передбачена кошторисом та річним планом закупівель на 2023 рік, ґрунтується на всіх фактичних складових ціни та включає в себе вартість ціни на товар, податки і збори, що сплачуються або мають бути сплачені, усіх інших витрат та згідно з вимогами чинного законодавства щодо формування ціни на відповідний товар.

Відповідно до розрахунків вартості   проведених у відповідності до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про публічні закупівлі» шляхом ринкових консультацій з метою аналізу ринкової ціни на товар, з урахуванням видатків замовника, очікувана вартість процедури закупівлі складатиме  203`100, 0 грн. з ПДВ.

Ціна за одиницю товару перебуває в межах діапазону показників, актуальних на момент оприлюднення закупівлі, ринкових цін на відповідний вид яєць. Визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено статистичним аналізом загальнодоступної інформації про ціну предмета закупівлі. Для аналізу брались статистичні ціни на основні продукти харчування, що оприлюднюються Державною службою статистики України  та ціни Головного управління статистики у Рівненській області. Та  інформація про ціни, що містяться в мережі інтернет у відкритому доступі, спеціалізованих торгівельних майданчиках, в електронних каталогах, в електронній системі закупівель «Прозоро».