Обґрунтування закупівлі сирних продуктів на 2024 рік

ОБҐРУНТУВАННЯ

технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

На виконання вимог постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2020р. №1266 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 серпня 2013р. №631 і від 11 жовтня 2016р. №710», КЗ Заклад дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу № 56 Рівненської міської ради (надалі Замовник) оприлюднює обґрунтування технічних та якісних характеристик, очікуваної вартості та/або бюджетного призначення предмета закупівлі:

ДК 021-2015 (CPV) -15540000-5 Сирні продукти (Сир твердий 50% – 220 кг, Сир кисломолочний 9% – 2250 кг)

Вид та індентифікатор процедури закупівлі: відкриті торги з особливостями, UA-2023-12-20-021511-a.
Категорія Замовника – згідно п.3 ч.1 ст. 2 ЗУ “Про публічні закупівлі” (юридична особа, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади).

Мета проведення закупівлі: Потреба у закупівлі зумовлена необхідністю забезпечення безперебійного харчування дітей у закладі дошкільної освіти. Придбання даного продукту дозволить забезпечити повноцінний розвиток дитячого організму завдяки виконанню норм харчування.

Обґрунтування технічних та якісних характеристик

Технічні та якісні характеристики предмета закупівлі:

Сир твердий з масовою часткою жиру 50 % – 220 кг, відповідно ДСТУ 6003:2008 або 4421:2005, з молока коров’ячого незбираного не нижче першого ґатунку. Не повинен мати дефектів кірки сирів, а саме: осипання парафіну, загнивання, блідості, розтріскування, пліснявіння.

Не допускається постачання сиру згірклого, пліснявілого, з тухлим і сальним присмаками, запахами нафтопродуктів, хімікатів, з сторонніми домішками, з загубленою формою (розплавлені, здуті), з “гнильним колодязем”, значними тріщинами, з глибокою зачисткою (більш ніж 2-3 см), з дуже підіпрілою кіркою, з порушенням герметичності плівки.

Сир не повинен бути мокрим і клейкуватим. Колір однорідний за всією масою, від світло-жовтого до жовтого.

Маркування сиру твердого повинно містити назву продукту із зазначенням масової частки жиру, інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність 100 г продукту, назву та адресу підприємства-виробника і місце виготовлення, масу нетто одиниці пакування, склад продукту у порядку переваги складників, кінцеву дату споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності, умови зберігання. У продукті не повинні використовуватися жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти ГМО, тощо.

Сир кисломолочний ваговий, жирністю 9% – 2250 кг, має відповідати ДСТУ 4554:2006, повинен мати чистий кисломолочний смак і запах. Консистенція його повинна бути ніжною, однорідною, розсипчастою, з незначним виділенням сироватки.

У продукті не повинні використовуватися жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти. Тара і матеріали, що використовуються для пакування сиру кисломолочного вагового 9% жирності, повинні відповідати вимогам законодавчих нормативних технічних документів. Не повинно містити небезпечні для організму людини речовини, у тому числі штучні барвники, консерванти, ароматизатори, ГМО, тощо.

Товар повинен відповідати показникам безпечності та якості для харчових продуктів, що передбачені чинним законодавством, в тому числі згідно Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності якості харчових продуктів”, вказаному ДСТУ. Термін придатності 7 діб.

Постачання продуктів здійснюється у відповідності до наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 17.04.2006 N 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах».

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі

Загальна кількість необхідного до закупівлі обсягу сиру кисломолочного та сиру твердого сформована виходячи із обсягів, спожитих закладом за 2022-2023 рік. Очікувана вартість предмета закупівлі 471 115,00 грн передбачена кошторисом та річним планом закупівель на 2024 рік.

Ціна за одиницю товару перебуває в межах діапазону показників, актуальних на момент оприлюднення закупівлі, ринкових цін на відповідний вид сиру. Визначення очікуваної вартості предмета закупівлі обумовлено статистичним аналізом загальнодоступної інформації про ціну предмета закупівлі. Для аналізу брались статистичні ціни на основні продукти харчування, що оприлюднюються Державною службою статистики України та ціни Головного управління статистики у Рівненській області. Та інформація про ціни, що містяться в мережі інтернет у відкритому доступі, спеціалізованих торгівельних майданчиках, в електронних каталогах, в електронній системі закупівель «Прозоро».